Les persones voluntàries, la clau de l’èxit del Gran Recapte d’Aliments

El Gran Recapte d’Aliments recull cada any tones i tones d’aliments per a les persones més necessitades.

Aquesta recollida massiva no seria possibles sense els milers de voluntaris que s’hi impliquen cada any.

Per cinquè any consecutiu, els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya uneixen forces i organitzen el Gran Recapte d’Aliments. Es realitzarà el 29 i 30 de novembre. Durant aquests dos dies s’animarà la ciutadania a donar llet, oli, llegums… per tal que els bancs dels aliments els facin arribar a les persones més necessitades de la nostra societat. Caldran 15.000 persones voluntàries per cobrir els 1.300 punts de recollida d’aliments que hi haurà a mercats i supermercats de tot Catalunya.

Al mes d’haver fet la crida de voluntariat, el Gran Recapte ja compta amb 10.000 persones disposades a dedicar unes hores a aquesta causa. I és que una de les claus de l’èxit del Gran Recapte d’Aliments és la seva capacitat de mobilitzar milers de persones voluntàries. L’any passat ja va arribar a xifres rècord que demostren la presa de consciència i la implicació de la societat catalana: 13.000 voluntaris van ajudar a recollir 2.727.000 quilos d’aliments.

Una donació real, física i concreta

L’objectiu del Gran Recapte d’Aliments és donar resposta a les urgències alimentàries de les persones més necessitades. Arran de la crisi, es calcula que un 20% de la població viu en situació de pobresa a Catalunya i cada cop són més les persones i famílies que acudeixen als Bancs dels Aliments: El 2009 alimentaven a 130.000 persones cada mes i ara la xifra ha arribat a les 250.000 persones.

La bona notícia, però, és que la solidaritat ciutadana també ha augmentat. La responsable del Gran Recapte, Laia Guinjoan, ens explica que la societat està molt sensibilitzada i que el fet de recollir aliments i no pas diners ajuda que molta gent s’animi a fer una donació.

El secret per haver recollit 2.727.000 quilos d’aliments l’any passat, quan l’objectiu era arribar als 1.400.000 quilos, seria precisament que allò que es demana a la societat són aliments, “una cosa física, real i amb data de caducitat” i que, a més, es demostra que arriben a aquelles persones que més els necessiten.

Tot i així, el resultat del recapte no seria el mateix si les persones que van al mercat o supermercat es trobessin amb una caixa on dipositar les seves donacions, en comptes de trobar-se amb un grup de voluntaris. Laia Guinjoan insisteix que aquesta iniciativa no seria el que és sense les persones voluntàries que la fan possible.

I què motiva als voluntaris i voluntàries?

Laia Guinjoan destaca que “el poble català porta la solidaritat a dins” i que durant els anys de crisi s’ha sensibilitzat molt amb els problemes propers que afecten a moltes persones i famílies de la nostra societat. Si a persones conscienciades “els ofereixes la possibilitat de col·laborar en una causa clara, la gent s’hi bolca”.

Per tal que milers de persones s’impliquin en una causa cal també una entitat darrera que els doni confiança: “Una bona organització i la transparència ajuden que la gent hi confiï i hi col·labori cada any”. De fet, moltes persones comencen a oferir-se per fer de voluntaris molt abans de començar la difusió d’una nova edició del Gran Recapte.

Autor: Eneida Iturbe – Ravalnet

Entitat redactora: Ravalnet

 

 

 

Publicada el

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *