7 claus per adaptar les entitats del Tercer Sector a la societat digital

En el marc del IV Congrés del Tercer Sector Social, el debat El repte d’adaptar-nos a la societat digital, mostra el camí a seguir per les entitats socials en el camp de la comunicació digital.

El vocal de la Junta directiva de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social,Sebastià Jodar, ha estat l’encarregat de moderar el debat El repte d’adaptar-nos a la societat digital, que ha comptat amb la presència com a ponents, del periodista i cap de continguts digitals del Periódico de Catalunya, Saül Gordillo,del director de comunicació i imatge de la Creu Roja Catalunya, Òscar Velasco i del consultor estratègic de comunicació online, Francesc Grau.

Emmarcat dins de la segona jornada del IV Congrés del Tercer Sector Social, el debat ha posat sobre la taula la problemàtica que pateixen les entitats socials en relació amb les noves formes de comunicació a la xarxa i ha proposat una sèrie d’idees destinades a ajudar a aquestes a adaptar-se als nous canals de difusió.

 

7 IDEES PER ADAPTAR LES ENTITATS A LA SOCIETAT DIGITAL

1. Ser transparent per obtenir una bona reputació.

Segons Saül Gordillo, cal aplicar el que projectem a la pròpia entitat. No podem difondre una imatge a la xarxa i a la pràctica tenir-ne una altra ja que a la llarga afectarà la nostra reputació.

Ens hem de mostrar tal com som, amb transparència.

2. Creure en el que s’està fent.

Òscar Velasco destaca que el 2.0 s’ha de traslladar a tots els àmbits de l’entitat. Ha d’esdevenir una eina de gestió i no només de comunicació. Per tant, cal que tots els membres de l’entitat creguin en el que s’està fent i treballin en la mateixa direcció amb una estratègia digital i uns objectius clars.

3. Establir aliances amb els mitjans de comunicació.

El periodista Saül Gordillo remarca la importància d’establir lligams amb els mitjans de comunicació. Les entitats tenen molt per oferir i els mitjans són una bona via de difusió. Les dues parts han d’ajudar-se mútuament, és un repte de tots.

4. Escollir les eines adequades i garantir la sostenibilitat.

Estar actiu a totes les eines digitals és complicat. Per tant, cal escollir els instruments que millor s’adaptin a les necessitats de l’entitat en concret. Un cop actius, cal assegurar la sostenibilitat d’aquestes i ser constant en el temps. D’altra banda, Òscar Velasco aconsella connectar totes les eines digitals que fem servir.

5. L’usuari ha d’estar al centre.

Cal ser propers, crear vincles emocionals amb els usuaris i agents amb els que interactuem. L’usuari ha de ser el centre de la nostra política digital. Un cop captats, és important treballar per la fidelització i mobilització d’aquests.

6. Prioritzar necessitats.

En paraules d’Òscar Velasco, és necessari deixar d’invertir en certs aspectes per poder dedicar els recursos en la comunicació 2.0. Les entitats no tenen ni temps ni recursos per fer-ho tot, per tant, cal renunciar per poder invertir.

7. No perdre el contacte real.

Estar actiu als canals digitals és obligat si l’entitat vol estar adaptada als nous temps, però no podem perdre el contacte físic. En aquest sentit, Saül Gordillo creu que cal invertir temps i recursos en les eines digitals però sense perdre el contacte real amb les persones, no hem de deixar d’anar a prendre cafès.

Segons Saül Gordillo, adaptar-se a les eines digitals esdevé imprescindible per a les entitats del Tercer Sector ja que aquestes els permetran guanyar en impacte social i reconeixementformar part de la identitat digital de les persones, una comunicació més propera amb els usuaris, difondre idees i projectes i les ajudarà a mostrar-se més transparents en una societat regida per la desconfiança. I tot, sense invertir grans recursos.

Entitat redactora: F Pere Tarrés

Publicada el

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *