El Voluntariat per la Llengua ha promogut més de 80.000 parelles lingüístiques

El Voluntariat per la llengua ha unit a 80.000 parelles lingüístiques en la seva dècada d’existència. El programa ja té presència a 182 localitats i s’ha expandit a Balears, València, Andorra i la Catalunya del Nord.

El perfil majoritari de les persones que participen en el programa tenen entre 30 i 39 anys, majoritàriament d’origen estranger. En concret, un 64% dels aprenents són estrangers, un 23% de la resta de l’Estat Espanyol, un 8,2% de Catalunya i un 8,2% no especifica el seu origen. La majoria dels estrangers provenen d’Amèrica del Sud, amb un 42,3%; del Nord d’Àfrica, amb un 16,5%; de la Unió Europea, amb un 14,9%; i de l’Amèrica Central, amb un 10%.

Pel que fa als voluntaris, tenen una mitjana d’edat més gran que la dels aprenents ja que se situen en la franja entre 50 i 65 anys. Un 84,5% provenen de Catalunya; un 6,7% de l’Estat Espanyol; un 3,6% són d’origen estranger i un 5’3% no dóna informació sobre la seva procedència. En els últims anys s’ha observat la participació de persones que van començar com a aprenents i actualment fan de voluntaris.

Durant l’any 2013 s’han signat acords amb 651 entitats i 2.452 establiments. A Catalunya ha iniciat a més una expansió sectorial en àmbits com l’empresa, l’administració de justícia, la sanitat o l’esport.

Altres regions han incorporat el model com a mètode per a fomentar l’ús de les seves pròpies llengües. És el cas de Bolzano (Itàlia) per a fomentar l’alemany i l’italià, i la regió de Flandes (Bèlgica) per al foment del flamenc. A laVall d’Aran, s’ha dut a terme per a la promoció de l’aranès.

10 anys de Voluntariat per la Llengua

Entitat redactora: Ens de l’Associacionisme Cultural Català

Publicada el

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *