Constitució.cat: una proposta de constitució ciutadana

Amb el nom de Constitució.cat, el grup d’experts encapçalats per Oriol Vidal-Aparicio, professor de ciències polítiques i dret internacional als Estats Units, van presentar el passat mes de gener la seva proposta d’articulat per a la Constitució del futur Estat català, després que el grup encapçalat pel jutge Vidal presentés la seva proposta anteriorment.

Entre ambdòs articulats hi ha diferències substancioses, però com aquesta, la nova proposta també fa una aposta per les aportacions de la ciutadania a través de les aportacions que es poden fer des de la pàgina web. Els seus promotors expliquen en la presentació que “el procés constituent ha de néixer de la societat civil, no exclusivament dels partits polítics, i proposem per això un primer apropament al marc jurídic general del nou país”. Però també avisen que “l’eufòria de la independència, la inèrcia del moment i la manca de reflexió pausada ens facin repetir a l’Estat Català els mateixos errors constitucionals que ens han fet optar per sortir de l’Estat Espanyol”. Per això, creuen que és necessari un temps de reflexió i de debat a partir de les propostes que apareguin. Entre les seves propostes, destaquen el fet que Catalunya es doti d’un exèrcit adequat al que obliguen els tractats internacionals i destinat a la defensa del territori; també que el català és la llengua pròpia i oficial, mentre que el castellà és cooficial pel dinamisme de què gaudeix al país i que el seu coneixement serà promogut per l’Estat, entre d’altres.

Per tal de conèixer el contingut d’aquesta proposta de Constitució, Estelada 2014 ha preparat la seva presentació a través de dos dels seus membres, Antoni Fitó i Sergi Miquel. La seva presentació serà aquest proper dissabte 16 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala de l’audiovisual del Museu dels Sants d’Olot (c. Joaquim Vayreda, 9).

Cartell maig 15-01

Publicada el

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *