15 anys de Voluntariat per la Llengua

 El 8 de novembre va ser el tret de sortida de la celebració dels 15 anys de VxL a Olot. Ho han explicat la regidora Mar Roca i Ester Santaló, responsable del Servei de Català d’Olot la Garrotxa.

El VxL a Olot va començar l’any 2003, com a prova pilot, amb 20 parelles lingüístiques. Durant aquests 15 anys, més de 1.000 parelles han participat en aquest projecte (1.326). L’evolució del VxL està estretament relacionada amb el flux migratori que ha anat arribant a la ciutat. En el gràfic de sota podem observar totes les parelles que s’han fet del 2003-2017:

El 2013 vam començar a estendre aquest projecte a la resta de la Garrotxa, i els municipis de les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Joan les Fonts i Besalú s’hi van afegir. L’any 2015, de les 110 parelles, 20 van funcionar als municipis garrotxins citats anteriorment; el 2016, se’n van poder fer 98 a Olot i 28 a la resta de la Garrotxa; el 2017, es van fer 78 parelles lingüístiques de les quals 15 eren a la Garrotxa.

A banda del nombre de les persones directament implicades en el programa, el VxL també compta amb una xarxa d’establiments adherits que hi col·laboren i hi donen suport. Així, 12 establiments d’Olot col·laboren amb el programa i ofereixen descomptes a les parelles lingüístiques. A més, el Voluntariat per la llengua té signats acords de col·laboració amb 10 entitats i organismes de la ciutat per tal de crear vincles amb el teixit associatiu.

A tota la demarcació de Girona, 37 municipis participen en el VxL, i 175 entitats i 266 establiments col·laboren amb el VxL. Estan tot recollits al web www.cpnl.cat/vxlgi

Per això podem dir que el Voluntariat per la llengua és una campanya ciutadana global, que treballa no només per facilitar l’ús del català a la societat, sinó també per millorar la integració i la convivència.

El proper 8 de novembre serà el tret de sortida del VxL a Olot. Les parelles es presentaran a Can Monsà i després hi haurà la festa dels 15 anys, a la qual està tothom convidat. Comptarem amb la presència d’Adama Boiro, mediadora cultural i activista a favor dels drets de les dones, que ens parlarà del concepte d’integració. Serà presentada per Catalina Sellas, presidenta d’Alba, Associació de Dones de la Garrotxa.

Per dona a conèixer el projecte VxL ha preparat un vídeo que trobareu aquí https://vimeo.com/295656707

Per llegir tota la roda de premsa i veure les dades estadístiquesclica aquí.

Publicada el

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *