Benvingut a l’editor Gutenberg

voluntariat

de muntanyes i impremtes

L’objectiu de l’editor nou és fer l’addició de contingut ric al WordPress simple i entretingut. Aquesta entrada està tota escrita amb peces de contingut — una cosa semblant a peces de LEGO — amb què podeu moure i interactuar. Moveu el cursos per la pantalla i veureu com diferents blocs s’iluminen amb vores i fletxes. Premeu les fletxes per a reposicionar ràpidament els blocs, sense por a perdre res en el procés de copiar i enganxar.

El que esteu llegint és un bloc de text. Aquest és el bloc més bàsic de tots. El bloc de text té els seus propis controls per moure’l lliurement per l’entrada…

…com aquesta, que està alineada a la dreta.

Les capçaleres també són blocs separats, que us ajuda a esquematitzar i organitzar el contingut.

Una imatge val més que mil paraules

La gestió d’imatges i mèdia amb la màxima cura és una de les prioritats del nou editor. Trobareu formes d’afegir llegendes o posar imatges a pantalla completa molt més fàcils i robustes que abans.

Paisatge bonic
SI el tema és compatible, veureu el botó «ample» a la barra d’eines de la imatge. Proveu-ho!

Proveu a seleccionar i eliminar o editar la llegenda, ara no hey d’anar en compte amb seleccionar una imatge o un altre text per error i arruinar la presentació.

L’eina d’inserció

Imagine-vos que tot el que pot fer el WordPress està disponible ràpidament des del mateix lloc a la interfície. Sense necessitat d’encertar etiquetes HTML, classes, o recordar l’estranya sintaxi dels codis de substitució. Eixe és l’esperit de l’eina d’inserció — el botó (+) que veureu a l’editor — que us permetrà navegar per tots els blocs de contingut disponible i afegir-los a la vostra entrada. Extensions i temes poden registrar-ne de nous, obrint tot un ventall de possibilitats per a l’edició rica i la publicació.

Proveu-lo, podeu descubrir coses que no sabíeu que el WordPress ja pot afegir a les vostres entrades. Aquí teniu una llista de què podeu trobar a hores d’ara:

  • Text i encapçalaments
  • Imatges i videos
  • Galeries
  • Elements incrustats, com YouTube, tuits, o altres entrades del WordPress.
  • Plantilla de blocs, botons de m’agrada, imatges de capçalera, separadors, etc.
  • I llistes com aquesta, és clar 🙂

Edició visual

Un benefici molt gran dels blocs és que podeu editar-los en lloc i manipular el contingut directament. Enlloc de tindre camps per a editar coses com el codi d’una citació o el text d’un botó, podeu canviar el continngut directament. Proveu a editar la citació següent:

L’editor us guiarà a crear una nova experiència de creació de pàgines i entrades, que fa l’escriptura d’entrades riques sense esforç, i té «blocs» per a fer més fàcil el que avuí es fa mitjançat codis de substitució, HTML personalitzat o “misteriosos” descobriments d’elements incrustats.

Matt Mullenweg, 2017

La informació corresponent a la font de la citació és un camp de text diferent, semblant a les llegendes baix de les imatges, de manera que l’estructura de la citació està protegida fins i tot si seleccioneu, modifiqueu o elimineu la font. Sempre és fàcil tornar-la a afegir.

Els blocs poden ser qualsevol cosa que necessiteu. Per exemple, podeu afegir una citació subtil com a part de la composicio del text, o potser preferiu mostrar-ne una gran i estilitzada. Totes aquestes opcions estan disponibles a l’eina d’inserció.

Podeu canviar la quantitat de columnes en la galeria arrossegant un desplaçador situat a l’inspector de blocs de la barra lateral.

Ric en mèdia

Si combineu els nous alineaments ample i amplada completa amb les galeries, podeu crear una disposició mèdia molt rica, molt ràpidament:

L'accessibilitat és important; no oblideu l'atribut alt de la imatge.

La imatge en mida completa potser molt gran però, de vegades, la imatge val la pena.

Això és una galeria amb dues imatges. És una manera més fàcil de crear dissenys d’una manera visual sense haver de fer servir elements flotants. També podeu fàcilment tornar a convertir la galeria a imatges individuals una altra vegada usant l’intercanviador de blocs.

Qualsevol bloc pot fer ús d’aquestes alineacions. El bloc incrustat també les té i és totalment responsiu:

Podeu construir qualsevol tipus de bloc, estàtic o dinàmic, decoratiu o simple. Aquí hi ha un bloc de contraportada.

El codi es poesia

La comunitat de WordPress

Si voleu aprendre més sobre com construir blocs addicionals o si esteu interessats en ajudar amb el projecte, adreceu-vos al repositori GitHub.


Gràcies per provar el Gutenberg!

👋