BENVINGUDA ALS INFANTS SAHRAUIS A LA GARROTXA

Un any més la Garrotxa acull infants sahrauís dins el projecte Vacances en Pau. L’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) és qui s’encarrega de gestionar el projecte que organitza la Delegació del Front Polisari a Catalunya. Els objectius del projecte són, entre d’altres, que la mainada que viu en camps de refugiats pugui compartir experiències amb altres infants, rebre revisions mèdiques, una alimentació equilibrada i evitar les dures condicions climàtiques que es viuen al desert com són les elevades temperatures durant els dies d’estiu. La Garrotxa amb el Sàhara treballa per col·laborar en la lluita cap a la llibertat i independència del Sàhara Occidental, defensar els drets humans i promoure accions de cooperació i solidaritat en favor de la població sahrauí.

Com és costum des de fa més de 25 anys infants del Sàhara venen al nostre país  a passar unes setmanes  i, des del 2001,  que es constitueix l’entitat Garrotxa amb el Sàhara arriben a Olot i a diferents municipis de la comarca on famílies de la contrada es mobilitzen per fer aquesta acollida als infants dels camps. A més, dentistes, òtiques i d’altres comerços de la ciutat d’Olot col·laboren activament en el projecte fent revisions gratuïtes a la mainada que ve. 

Enguany han vingut 5  infants de 8 anys que han arribat a finals de juliol i que a partir de la primera setmana de setembre tornaran cap a casa seva després d’haver gaudit d’unes setmanes a la Garrotxa. Durant aquestes setmanes, 3 nenes i 2 nens dels camps de refugiats, podran gaudir d’activitats de lleure així com trobades amb d’altres infants que els faran l’estada més agradable.

Actualment el col·lectiu de persones d’origen sahrauí a Olot és cada cop més nombrós. Alguns són persones que varen venir durant la seva infància a la ciutat i que actualment hi ha establert el seu lloc de residència.

Aquesta comunitat no vol perdre les seves costums, la seva llengua  i considera  necessari que els infants que han nascut aquí puguin aprendre la llengua materna per quan vagin al seu país d’origen a visitar la família o a conèixer els seus orígens.

És per aquest motiu que està previst que a partir del setembre Garrotxa amb el Sàhara comenci a fer classes de “hasania” que és la variant lingüística de l’àrab que es parla al Sàhara Occidental a infants de la comunitat d’Olot i Girona. Les classes es faran els dissabtes al matí i també són obertes a qualsevol persona que vulgui aprendre aquesta llengua.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *