20 de febrer: dia mundial de la Justícia Social

La justícia social es refereix a les nocions fonamentals d’igualtat d’oportunitats i de drets humans, més enllà del concepte tradicional de justícia legal.  Es basa en l’equitat i és imprescindible perquè els individus puguin desenvolupar el seu màxim potencial i perquè es pugui instaurar una pau duradora.

La comprensió de la dimensió ètica d’aquests conceptes capacitarà a la joventut per actuar per un món més just, en el seu país i fora d’ell.

justicialsocialTotes les persones tenim necessitats bàsiques comunes, que es tradueixen en drets humans fonamentals: el dret a la pròpia identitat, a la supervivència, a l’educació, a expressar-nos amb llibertat i a ser tractats amb dignitat i respecte, per exemple.

Quan aquestes necessitats fonamentals no es satisfan ens trobem davant d’inequitats, que es poden donar als pasïsos industrialitzats i als països en desenvolupament.

El que converteix aquestes situacions en injustícies és que poden ser evitades: no es tracta de problemes que no es puguin resoldre sinó que sovint, han estat provocats per persones i persisteixen perquè molta gent se n’ha desentès.

La decisió de promoure o negar la justícia social està a mans de les persones, ja sigui a escala individual, local, nacional o mundial.

SABIES QUE…?

– Les inequitats estan relacionades amb els conflictes, tant en els països industrialitzats com en els països en desenvolupament. La justícia real o percebuda és una de les fonts més comunes de conflictes i de violència entre els individus, grups i països.

– Pot ser que la pobresa sigui la injustícia més fonamental i més estesa: no permet l’accés a altres drets fonamentals.

– La discriminació és una injustícia que interfereix en les possibilitats que tenen els individus de desenvolupar el seu potencial.

 

 

 

Publicada el

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *