Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny

Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny

Dades de contacte

Marboleny
Persona de contacte: Txell Vila
Espai de Dansa d'Arrel Tradicional. Carrer La Fageda , s.n.
17178 Les Preses
marboleny@marboleny.cat
972 69 34 85
Web: http://www.marboleny.cat/
Any de creació
1976
Activitat de l'entitat

Està format per prop de 200 dansaires distribuïts en diferents grups.
MARBOLENY ESCOLA / 4-14 anys
Dividit alhora en diferents grups segons l’edat. A partir de danses tradicionals catalanes es proposa un treball corporal més ampli que inclou -a més de la corresponent tècnica de dansa i repertori tradicional- aspectes relacionats amb la música, la rítmica i l’expressió corporal.
Les sessions dels diversos nivells de Marboleny Escola es porten a terme a l’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional setmanalment i d’acord amb el curs escolar. Podeu consultar els horaris a www.marboleny.cat.
MARBOLENY JOVE – 15-20 anys
Per donar a conèixer i promoure entre els joves la música i la dansa catalana d’arrel tradicional. A més de la tècnica de dansa d’arrel tradicional, es treballen aspectes relacionats amb la música, la rítmica i l’expressió corporal. Cal destacar també el treball conjunt de música i dansa que Marboleny Jove realitza amb la formació musical Stukat del Bolet, que acompanya musicalment les actuacions en públic del grup.
COS DE DANSA – a partir de 20 anys
Amb dansaires ja formats i consolidats, s’hi treballa la creació de nous muntatges coreogràfics, sempre a partir del llenguatge de la dansa catalana d’arrel tradicional.
Des de l’esbart s’organitzen també altres tallers de dansa com el taller de Pares - Infants dirigit a nens i nenes de 2 i 3 anys.
A més dels assajos setmanals, l’entitat organitza tota mena d’activitats relacionades amb la dansa com actuacions o intercanvis amb altres grups, així com altres activitats socials i de lleure com la Festa de Nadal, la Calçotada o la participació al Carnaval d’Olot.

ÉSDANSA, Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses
A finals d’agost l’Ésdansa converteix Les Preses i tota la comarca en una festa de música i dansa tradicional on s’hi suma l’intercanvi cultural, la participació, els espectacles i la tradició. L’Ésdansa mou prop de 10.000 persones: més de 8.000 espectadors, més de 400 artistes i 200 voluntaris en l’organització. Des del 2013, any en què l’Ésdansa va celebrar el seu 30 aniversari, el festival inclou l’Ésdansa’T, una programació de tallers de dansa tradicional per adults.

GRUP DE RECERCA FOLKLÒRICA DE LA GARROTXA
Des del 1992 treballa en diferents àmbits de recerca de caràcter folklòric a l’àrea d’influència de la Garrotxa.
Llegendes i rondalles (literatura oral)
Danses i entremesos (dansa)
S’ha treballat en la recreació de danses i entremesos de diferents pobles de la Garrotxa com el Ball de Pabordes de Santa Pau o el Ball del Triai i el Gallerut d’Olot, entre altres. I s’han editat dos discos compactes.
Cançons i tonades (etnomusicologia)
S’ha realitzat un treball de recerca etnomusicològica que, amb diferents fases de treball, ha dipositat 900 fonogrames a la Fonoteca de Música Tradicional Catalana. És el resultat de més de 200 entrevistes a 84 informadors de la Garrotxa. D’aquest treball també n’han sorgit diverses publicacions.

Objectius de l'entitat

Treballar per la dansa i la música catalana d’arrel tradicional, incentivant la recerca, la promoció i l’aprenentatge i la formació.
Ho fa a través de tres agents adherits al Cercle: el Grup de Recerca Folkòrica de la Garrotxa, el festival Ésdansa i l’Esbart Marboleny, tots tres instal·lats, des de l’octubre del 2006, a l’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional.

Àmbits i temes de treball

AssociacionismeCulturaEducacióInfants / adolescentsJoventutAltres

Altres dades d'interès

Més informació a marboleny@marboleny.cat / 972 69 34 85


Back to Top ↑