General

Publicat el dilluns 11 de març del 2019

Projectes socials pendents de patrocini per l’any 2019

IMPORTANT! Les empreses poden fer petites aportacions, no cal cobrir la totalitat del projectes o activitat. Sumar també és connectar amb la solidaritat!

Per més inforamció, clica a cada títol

 

+ JORNADA FORMATIVA SOBRE ACCESSIBILITAT

“Projectes de l’Agrupació persones sordes”. Agrupació de Persones Sordes de la Garrotxa


Jornada formativa sobre accessibilitat. Dedicar un matí per mostrar diferents adaptacions que podem fer a casa, a qualsevol edifici públic (centres educatius, institucions… ) i empreses, d’aquesta manera fomentem la igualtat de tots en moments d’avís, alarmes, etc.

Tenir pautes de comunicació i instruments d’adaptació és important per la millora de tots plegats.

El que es vol és que les persones amb problemes sensorials: auditius i/o visuals puguin treballar a les empreses ordinàries, però cal fer-ho de manera segura per part de tots: empresa-treballadors… Hi ha instruments tecnològics i personals que ajuden a poder fer més fàcil l’estada per part de tots i totes.

Aquestes jornades també serviran per famílies que poden necessitar petites adaptacions i no saben on dirigir-se.

Volem que sigui una jornada oberta a tothom.

Pressupost: 2.500€. També es necessita un espai on fer les jornades i coffe break que s’ofereix als assistent.

+ BEQUES PER EQUINOTERÀPIA

“Beques per sessions d’equinoteràpia per grups de gent gran, educació emocional  a les escoles, menors emigrats sols i altres”. Associació pel desenvolupament del Centre d’equinoteràpia la Marginera de la Bosa.


L’Equinoteràpia és una teràpia complementària totalment natural i té el cavall com a mediador, co-terapeuta, amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de les persones.

Inicialment l’equinoteràpia es centrava amb persones amb discapacitats físiques (moviment tridimensional, equilibri, escalfor,…), però per les característiques del cavall (mamífer, social, neofòbic…) s’ha estudiat i demostrat l’eficàcia en patologies psicològiques, emocionals, social, relacionals i psíquiques.

Des del Centre d’equinoteràpia la Marginera de la Bosa, tenim programes per acompanyar en el benestar de persones que necessitin un recolzament per a millorar la seva qualitat de vida (famílies, infants amb discapacitats intel·lectuals/físiques/sensitives/…, gent gran, grups per creixement personal (educació emocional), joves per integració social, trastorns alimentaris, rehabilitació càncer…):

Actualment disposem de recursos per l’any 2019 fer beques a algunes famílies, però volem poder oferir el servei a persones d’entitats com: residències de gent gran (manteniment físic, estimulació cognitiva, autoestima…), educació emocional per escoles, integració social a menors emigrats sols, ….

Pressupost: 5.000€

+ TERÀPIA PER INFANTS AMB TRASTORN DE L’ESPECTRE AUTISTA

“Teràpia especialitzada a nens i nenes amb TEA”. L’Associació de familiars de persones amb Trastorn de l’Espectre Autista de la Garrotxa (TEA Garrotxa)


El projecte té per objectiu oferir una teràpia especialitzada a nens i nenes amb TEA basada en la millora del seu funcionament ocupacional, la seva autonomia i l’autoregulació sensorial.

Per a treballar aquest gran objectiu la teràpia es centra en l’estudi previ individualitzat de les disfuncions sensorials per, a partir d’aquestes, elaborar un pla de treball amb cada nen/a. Per tant, en primer lloc la terapeuta ocupacional identificarà els dèficits en el processament sensorial de cada nen/a i estudiarà de quina manera aquests afecten àrees com la flexibilitat, el llenguatge, el joc o la socialització. Posteriorment, a les sessions de treball terapèutic, la professional entrenarà els sentits del nen/a per tal de regular comportaments i conductes que sovint apareixen davant de determinats estímuls sensorials.

Pressupsot: 5.000€ anuals

+ TEATRE I INFANTS AMB TRASTORN DE L’ESPECTRE AUTISTA

“Teatre”. Associació de familiars de persones amb Trastorns de l’Espectre Autista de la Garrotxa


L’activitat de teatre adreçada a nens de 8-12 anys amb Trastorn de l’Espectre Autista, es va iniciar com activitat pionera al CSMIJ d’Olot per treballar les habilitats socials, una de les seves àrees d’ afectació.

Un cop acabades les sessions de prova pilot i veure els resultats, el grup de pares i mares dels nens i nenes que feien teatre ens vam unir per tal de poder donar continuïtat a l’activitat.

Hem vist que mitjançant el teatre es pot ajudar als nens i nenes amb aquesta afectació a desenvolupar la seva expressió verbal i corporal, a estimular la seva capacitat de memòria, i la seva agilitat mental, estimula la seva creativitat i imaginació, millora la concentració i l’atenció.

També els ajudem a augmentar la seva autoestima, aprendre a respectar i conviure en grup,conèixer i controlar les seves emocions i desenvolupar-se davant del públic. Ajuda a la sociabilització dels nens i nenes principalment els que tenen dificultat de comunicar-se com és el nostre cas.

Dirigit a: nens i nenes entre 8 i 12 anys amb Transtorn de l’Espectre Autista
Objectiu: es treballar les habilitats socials i de comunicació d’una manera lúdica i alhora pràctica per poder-les aplicar a la vida diària.

Pressupost anual: 3.000€

+ SABUWONA. ACOMPANYAMENT A JOVES DEL PRIMER CICLE DE SECUNDÀRIA

“Sabuwona”. Creu Roja a la Garrotxa

Sabuwona acompanya i orienta a nois i noies que cursen el primer cicle de secundària. Es dóna suport en temes acadèmics (reforç escolar, tècniques i hàbits d’estudi) i es potencien les habilitats socials i competències bàsiques per a facilitar eines als participants en el seu futur més pròxim.

Durant l’any es treballen els valors a l’aula i es fan activitats de lleure implicant aquests joves a la participació activa, a conèixer els recursos comunitaris i ampliar la seva xarxa social.

Creu Roja la Garrotxa vol aconseguir motivar els joves participants per tal que lluitin pels seus propis interessos i ho vol fer premiant-los amb una gran activitat final com és gaudir d’un dia a Port Aventura.

Dirigit a: joves d’entre 11 i 13 anys

Pressupost: 600€

Altres necessitats: Els recursos no econòmics a tenir en compte per poder fer la sortida són menús saludables per poder menjar durant l’estada al parc temàtic i persones acompanyants amb titulacions de monitors per donar suport durant la diada.

+ VACANCES DE NADAL I ALIMENTACIÓ INFANTIL

“Alimentació fresca per a infants”. Creu Roja a la Garrotxa


L’objectiu és poder facilitar a aquelles famílies, que durant el període escolar disposen de beques de menjador, alimentació fresca i productes que no poden adquirir al llarg del període de vacances de Nadal en coordinació amb els Serveis Socials de la comarca.

Pressupost: 4.500€

+ SUPORT ESCOLAR, HÀBITS, VALORS I CONDUCTES

“Promoció de l’èxit escolar”. Creu Roja a la Garrotxa


Projecte adreçat a nens i nenes de 8 a 12 anys en situació de vulnerabilitat on un grup de 6 voluntaris, coordinats per un tècnic, fan suport escolar a uns vint nens mentre treballen hàbits, valors i conductes. En aquest espai també se’ls dóna berenar equilibrat i saludable treballant transversalment temes com la higiene i l’alimentació. Es treballa en coordinació amb l’escola, la família i els serveis socials.

Pressupost: 3.000 € i/o productes frescos (entrepans, fruita…)

+ SOPAR I INTERCULTURALITAT

 “Iftar Popular”. Associació Garrotxa Diversa


Garrotxa Diversa és una entitat que pretén crear cohesió social, promoure l’activitat cultural, crear ponts de comunicació, implicar veïns i veïnes en les activitats veïnals i donar a conèixer la diversitat i la riquesa cultural de la Garrotxa. D’aquí neix l’activitat anual “Iftar Popular”, que correspon al trencament del dejuni durant el més de Ramadà, on convidem a tota la població Garrotxina a participar en aquest àpat i al mateix fet crear espais per la interculturalitat.

Pressupsot. 1.000€. Tanmateix, també ens fan falta poder fer més difusió a través de mitjans de comunicació.

En el següent vídeo d’Olot Televisió podeu veure l’Iftar Popular 2017.

+ CASAL D’ESTIU, NATACIÓ I INCLUSIÓ D’INFANTS I JOVES

Garbuix d’estiu”. Esplais de la Garrotxa


Durant el juliol l’Esplai Diari Garbuix ofereix l’oportunitat de poder continuar al servei durant l’estiu per tal de cobrir el màxim de mesos en el que els infants no tenen escola i no passin tantes hores al carrer. Treballem a través de tres eixos: l’educació en el lleure, el treball amb població de risc i el reforç escolar per tal de continuar enfortint els vincles, treballar rutines, hàbits i mantenir el contacte amb les famílies. Un dels punts forts d’aquest casal d’estiu és l’accés que tenen els participants al curset de natació. Saber nadar és una habilitat més que a llarg termini ajuda a la inclusió dels infants i joves que es troben en una situació de risc social.

Mira el vídeo i t’aproparàs una mica més al que fem:

Pressupost: 8.000 €

+ INFANTS, ESPORT I VALORS

“Som valors Garrotxa 2019”. Associació Somara


El Som Valors és un torneig de futbol que pretén reivindicar i treballar els valors positius de l’esport, igual que la inclusió i la cohesió social dels infants de la comarca. La normativa i el funcionament del torneig està modificat de tal manera que no guanyen els equips més dotats futbolísticament, sinó que es valora més l’actitud i els valors com el respecte, la solidaritat, l’empatia i la igualtat de gènere. És un dels esdeveniments esportius per infants que aglutina més gent, ja que l’any passat hi van participar uns 550 alumnes de 5è i 6è de primària de 20 escoles de tota la Garrotxa, a més de tots els familiars i amics que van venir a acompanyar-los i veure’ls jugar. Enguany serà la segona edició del torneig, i es realitzarà el pròxim 8 de juny a les instal·lacions de l’Escola Futbol Garrotxa.

Aquí teniu un vídeo d’una edició passada:

Pressupost: 4.500€. Pel torneig també necessitem altres recursos no econòmics com:

  • Material esportiu: pitralls, cons, pilotes, xiulets, porteries…
  • Menjar, aigua i fruita per donar als participants
  • Premis pels guanyadors: experiències en grup, aventures, classes extraescolars per fer conjuntament amb l’equip…
+ INFANTS, ESPORT I VALORS A GÀMBIA

“Projecte Kilingbava”. Associació Somara


El projecte Kilingbaya el desenvolupem durant tot l’any a Gàmbia.

L’objectiu principal és donar suport als infants i adolescents dels col•lectius més vulnerables mitjançant l’esport i l’educació en valors.

La intenció és fomentar l’educació a través del joc i l’esport, treballant des de la formació. A través de seminaris formatius i pràctiques amb professionals de l’àmbit se’ls transmeten eines i estratègies perquè s’apoderin així desenvolupant el projecte.

Per una banda s’està treballant en educació formal a l’Escola Fandema (Mbolo Association) on s’actua amb 13 professores i 60 alumnes. I, també, en educació extraescolar a la comunitat de Sifoe, on s’ha creat una lliga de futbol base masculina de 8 equips (120 jugadors) d’edats compreses entre 11 i 15 anys, s’està apoderant l’equip sènior femení (15 noies) i s’ha iniciat unes noves activitats extraescolars amb un grup femení d’entre 8 i 12 anys (26 nenes), a més de la formació de tots els entrenadors de la zona (12 entrenadors).

Formar part d’un grup facilita el retorn a la comunitat, així que per fer un pas més enllà tots aquells/es participants del projecte Kilingbaya a Sifoe han de fer entrega de deixalles, de les quals, les que poden es reciclen i es creen nous materials d’utilitat. Es vol sensibilitzar de la importància de reciclar i reutilitzar.

Des de l’abril de 2018 s’ha fet un estudi exhaustiu, de manera conjunta amb persones locals, sobre les necessitats del país.

En referència a infants i adolescents es detecten diverses problemàtiques com la desigualtat de gènere, la falta d’inclusió, carència d’habilitats socials, desconeixença d’hàbits saludables, valors i principis no desenvolupats o conductes agressives constants.

S’aprecia que l’educació en el lleure o la utilització del joc com a eina educativa és pràcticament inexistent i pel que fa a l’esport base també es conclou que no hi ha una oportunitat pels infants i adolescents durant les tardes i els cap de setmanes.

Prenent consciència de les carències tant en àmbit acadèmic com extraescolar, es centren els esforços en les dues línies: l’educació formal (juntament amb l’Associació Mbolo) i l’educació extraescolar (a Sifoe).

A Sifoe, el futbol és una gran motivació per ells/es i ha de ser una via d’activació de valors i principis pel desenvolupament personal i de retorn a la comunitat. És molt complicat percebre valors com el treball en equip, la solidaritat o l’esforç i això comporta que la comunitat estigui adormida, sense ànim de prosperar. A part, fa relativament poc que els envasos han arribat al pais i, igual que abans, tot el que es consumeix es llença al terra, abans era orgànic i s’acabava descomponent, però avui les llaunes, les bosses de plàstics o els cartrons estan amuntonats a cada cantonada.

 

Pressupost: 1.000€. També ens fa falta material esportiu: pilotes, pitralls, cons, sabates esportives… i recursos de difusió de la informació en mitjans de comunicació.

+ SALUT EMOCIONAL I PERSONES EN RISC D’EXCLUSIÓ SOCIAL

“Ubuntu”. Càritas Garrotxa


El projecte Ubuntu, mitjançant la dinàmica de grups, vol facilitar la inclusió social de persones en risc, millorant la seva salut emocional, fent-les protagonistes i co-responsabilitzant-les del seu propi procés. Està adreçat a persones amb fragilitat social que a més manifesten una baixa autoestima, motivació i manca d’habitabilitats psicosocials.

Pressupost: 2.500 €

+ ARTTERÀPIA I GENT GRAN

“Artteràpia per a gent gran”. Altrart, Associació d’Artteràpia Olot


Tallers grupals de sensibilització a l’Artteràpia destinat a persones grans per despertar les pròpies capacitats creatives. Es tracta d’un programa de 25 sessions (una sessió per setmana). En l’Artteràpia es treballa des de les capacitats i interessos de la persona dins d’un marc professional i acollidor. És un camí individual fet en companyia, amb recolzament, disposant les eines de la creació i de la comunicació al servei del desenvolupament de les capacitats i de les potencialitats de la persona.

Pressupost: 1.500€

+ SENSIBILITZACIÓ I CREIXEMENT AL VOLTANT DE LES MALALTIES DE FATIGA CRÒNICA I/O FIBROMIÀLGIA

“Cicle de tallers i xerrades”. ASFCFMG (Associació del Síndrome de Fatiga Crònica i Fibromiàlgia de la Garrotxa) 


Des de l’Associació de persones afectades per les malalties de fatiga crònica i/o fibromiàlgia volem portar a terme, cada trimestre, una xerrada, taula rodona, taller que ens aporti solucions, tècniques de relaxació, coneixements sobre les nostres malalties. Com ara les taules rodones de persones afectades que puguin explicar les seves vivències i alternatives que els han ajudat. També ens agradaria convidar a altres associacions per intercanviar idees, projectes… La dotació econòmica serviria per poder llogar el local de la xerrada o els tallers, pagar als ponents, i a les persones que ens fan els tallers (o poder-los fer algun detall si venen de manera voluntària), així com per a comprar el material necessari pels tallers. A més a més també voldríem fer cartells de difusió i publicitat a Ràdio, TV Olot i diaris.

Pressupost: uns 250 € per xerrada (de 900 a 1.200 € anuals)
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amunt ↑