Les 10 associacions més curioses de Catalunya

El teixit associatiu del nostre país és d’allò més ric. I entre les milers d’entitats, col·lectius i organitzacions sense ànim de lucre que existeixen, n’hi ha algunes d’allò més originals…

Els esquimals catalans

 

L’Associació de Constructors d’Iglús de Catalunya promou la construcció i l’aprofitament dels iglús com una activitat hivernal popular, senzilla, ecològica i austera. Entre altres, organitzen l’Ohmamiglú, la trobada general de constructors d’iglús.

http://www.ohmamiglu.cat/

 

Tradicions escatològiques

Les persones interessades en la figura més emblemàtica del pessebre català poden contactar amb l’Associació Amics del Caganer, que potencia activitats encaminades a donar-lo a conèixer. Entre altres coses, atorga el títol de “Caganer de l’any” i edita un butlletí, El caganòfil.

http://www.amicsdelcaganer.cat/

Que la força ens acompanyi

Per tal de transmetre la màgia de les pel·lícules allà on van, la gent de Star Wars Catalunya dedica molts esforços i temps a crear els vestits i les armadures el més fidels possibles. Amb les disfresses posades, col·laboren en tota mena d’activitats i visiten nens i nenes als hospitals.

http://www.starwarscatalunya.com/

 

No només de calçots viu l’home…

… o probablement això és el que pensen a l’associació Amics del Romesco, formada fa 20 anys a Santa Coloma de Queralt. Treballen any rere any per donar-li un protagonisme especial a aquesta salsa, organitzant la Romescada Popular.

Facebook Amics del Romesco

 

L’orquestra de les Game Boys

Lowtoy és un col·lectiu especialitzat en la música chiptune, és a dir, feta amb videoconsoles antigues, normalment Game Boys o Commodore64. També modifiquen de manera experimental joguines electròniques per convertir-les en instruments.

http://www.lowtoy.com/

La Champions League dels botons

 

En aquesta variant del futbol no cal posar-se les bótes per arribar a la porteria. A la Barcelona Futbol de Botons Associació, amb seu al barri de Sant Antoni, organitzen tornejos populars i participen en campionats internacionals.

http://bfbasantantoni.blogspot.com.es/

 

 Viatge al passat dels videojocs

Crear nous videojocs per a un model d’ordinador que fa dècades que es va deixar de comercialitzar: això és el que fan a l’Associació d’Amics de l’MSX. Les seves trobades són el sarau informàtic amb més edicions (estan preparant la 45a) de Catalunya i possiblement de l’Estat espanyol. A nivell mundial són punters i un referent.

http://aamsx.com/

 

La maçoneria del segle XXI

El Gran Orient de Catalunya és “la família catalana de la francmaçoneria universal”. Més que una associació secreta, s’autodefineixen com una “societat discreta”. La seva tasca continua vigent: vetllar perquè “els ideals de llibertat, igualtat i fraternitat, en continu perill avui dia, creixin i es despleguin pel món sencer”.

http://www.granorient.cat/v2/

 

El cànnabis, de forma segura

 

Des de fa un temps han proliferat les associacions cannàbiques i, com en altres àmbits associatius, també s’ha creat una federació a nivell català: la CATFAC. Les agrupacions federades aglutinen cultivadors, estudiosos i usuaris i volen garantir l’accés dels usuaris al cànnabis de forma segura, “respectant els seus drets i allunyant-los del perillós mercat negre”.

http://catfac.org/

 

Llibertat per als nans de jardí

No sabem si estan constituïts com a associació i si encara estan actius, però igualment, el Front d’Alliberament de Nans de Jardí (FANJ) mereix tancar aquesta llista. Són divertits però asseguren que ho fan per convicció: creuen que convertir aquest personatge de conte en una figureta “és un símbol de classe que intenta vendre’ns un imaginari social”.

http://nansdejardilliures.blogspot.com.es/

 

Autora: Elisenda Rovira

Entitat redactora: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Publicada el

Feu un comentari