Vols ser voluntari per la llengua?

El Voluntariat per la llengua va néixer a Catalunya el 2003, amb l’objectiu que les persones estrangeres que estudiaven català tinguessin un espai més, fora de l’aula, per practicar-lo. A Olot, aquest projecte va començar amb 35 parelles lingüístiques.

Amb l’augment del flux migratori, el VxL va consolidar un altre objectiu: fer conscients els catalanoparlants que canviar de llengua davant d’algú que l’estava aprenent no facilitava aquest aprenentatge, sinó que el blocava.
A Olot, els anys 2008/09/10 van ser punts àlgids del VxL, amb 114, 132 i 117 parelles lingüístiques, respectivament: és a dir, més de 200 persones anuals que formaven part d’aquest projecte. El 2009, a més, es va començar a treballar el VxL en altres municipis de la comarca: es va iniciar a Sant Joan les Fonts i a Santa Pau; l’any següent, el 2010, es va estendre a Sant Feliu de Pallerols, les Planes d’Hostoles, Tortellà i Sant Jaume de Llierca.

El 2011, el VxL es va organitzar, per primer cop a tot Catalunya, en un centre hospitalari: l’Hospital Sant Jaume d’Olot, on es van fer 14 parelles lingüístiques. Aquest projecte li va valer el Premi Pompeu Fabra de Voluntariat, atorgat per la Generalitat de Catalunya el 2012 (amb 17 parelles lingüístiques més, aquell any).

El treball a la Garrotxa es va mantenir els anys 2013-14, durant els quals van organitzar-se grups de conversa amb voluntaris lingüístics tant a Sant Joan les Fonts com a les Planes d’Hostoles. El 2013, a més, el VxL s’havia iniciat a Besalú, municipi que actualment encara participa activament en el projecte.

El 2015 va ser un any important per al Voluntariat per la llengua perquè entre els municipis de les Planes, Sant Feliu, Sant Joan, Sant Jaume i Besalú es van organitzar 30 parelles lingüístiques, i a Olot n’hi va haver 50. Aquell any va marcar una mica la tendència cap a l’estabilització del nombre de parelles en una cinquantena cada any, a la capital de la Garrotxa. Tal com podem veure en el gràfic de sota, l’evolució del nombre de parelles a Olot, en els darrers 5 anys (2015-19), és la següent:

 

Dos comentaris importants, encara. Primer: el 2018 vam celebrar, a Olot, els 15 anys del Voluntariat per la llengua, amb Adama Boiro de convidada. Segon: el 2019 vam aplicar per primera vegada, a Olot, el sistema trimestral en els cursos, organització que ens demana, també, si escau, d’anar aparellant els nous aprenents cada trimestre.

En aquests darrers cinc anys hem patit una davallada molt gran de voluntaris lingüístics, i se’ns fa difícil, a vegades, donar sortida a tots els aprenents que hi ha a la llista. Ser voluntari lingüístic vol dir un compromís mínim de 10 setmanes, una hora de conversa cada setmana. I només cal omplir una fitxa al Servei de Català d’Olot-la Garrotxa o al Centre de Formació d’Adults de la Garrotxa; la inscripció també es pot fer directament des del web www.vxl.cat .

Us animem, doncs, a participar-hi!

Servei de Català d’OIot-la Garrotxa
Centre de Normalització de Girona
Consorci per a la Normalització Lingüística

Publicada el

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *